3 sonuçtan 1 ile 3 arası
Like Tree4Likes
  • 2 Post By Nur
  • 1 Post By ♥ Sinemm ♥
  • 1 Post By Kanka

Konu: Kurbanlık etleri nasıl saklayalım, Kurban eti nasıl saklanmalı ve pişirilmeli, Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gerekenler, Kurbanlık eti nasıl pişirelim

  1. #1
    Sevdaseli
    YÖNETİM
    Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    17.August.2008
    Yer
    Edirne
    Mesajlar
    84.251
    Ettiği Teşekkür
    56.488
    36.424 mesaja 101.296 teşekkür aldı
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Kurbanlık etleri nasıl saklayalım, Kurban eti nasıl saklanmalı ve pişirilmeli, Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gerekenler, Kurbanlık eti nasıl pişirelim

    Kurban eti nasıl saklanmalı ve pişirilmeli?

    Kurban Bayramı'nda eti nasıl pişirmeniz, tüketmeniz ve saklamanız gerektiğini bilmeniz, sağlıklı bir bayram geçirebilmeniz için büyük önem taşıyor. diyetisyenlerinden Dyt. Serpil Tarman Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gerekenleri listeledi.



    KURBAN BAYRAMINDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

    Dyt. Serpil Tarman Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

    Kurbanlık eti nasıl pişirelim?

    Doğru: Kurbanlık etler en az 24 saat bekletildikten sonra marinasyon işlemi (soğan suyu-süt-karabiber-çok az tuz) uygulanarak fırında, ızgarada sebzeli soteleme yöntemi ile kekik ve arzu ediliyorsa pul biber ekleyerek düdüklü tencerede pişirilmelidir.

    Etler mangalda pişecekse ateşten 10-15 cm yükseklikte olmalıdır. Etlerin iç kısmı iyi pişirilmelidir. Eğer isteniyorsa, bayramın 1. günü sakatat eti (bekletilmesi gerekmediği için) pişirilmeli ve 90-120 gr kadar tüketilmelidir.

    Ayrıca et kesilen tahtada sebze doğranmamalıdır. Hijyen açısından çok önemlidir.

    Yanlış: Etlerde sertlik (rigormortis) 24-48 saatte çözülür. Kesildikten hemen sonra ateşe alınan etler pişmedikleri, sert kaldıkları için mide bağırsak şikayetlerine neden olurlar. Etler sindirimi zor bir besindir.


    Bayramda nasıl beslenelim?

    Doğru: Et tüketirken yanında mutlaka mevsim salata, yoğurtlu salata tüketilmelidir.

    Misafirlere börek ve ağır hamur tatlıları yerine meyve tatlıları (kabak, elma, ayva, aşure), sütlü tatlılar veya meyve ikram edilmelidir.

    Yanlış: Et, börek, baklava, şuruplu tatlılar, şekerler, çikolatalar gibi yağdan ve karbonhidrattan yüksek beslenme yanlıştır. Et posadan fakirdir mutlaka yanında çiğ veya pişmiş sebze ile tüketilmelidir.


    Kurban Bayramı'nda ne kadar et tüketelim?

    Doğru: "Yılda bir defa yiyoruz" şeklinde abartarak değil bireyin gereksinimine göre günde 90-250 gr et tüketilebilir.

    Yanlış: Kurban Bayramı istediğimiz kadar et yemek değildir.

    Kurbanlık etleri nasıl saklayalım?

    Doğru: Et derin dondurucuda -18C'de küçük parçalara ayrılmış, bir kullanımlık olarak 4-6 ay bekletilebilir. Donmuş etler ocağa direkt atılarak veya buzdolabının sebzeliğinde çözdürülerek kullanılabilir.

    Yanlış: Dondurulmuş etin çözülüp tekrar dondurulması yanlıştır. Dondurulmuş etler kalorifer üstünde çözülmemelidir.


    Fazla et tüketimi kimler için sakıncalıdır?

    Şişman kişiler, kalp-damar hastaları, kolesterolleri yüksek olanlar, metabolik sendromu olanlar, tansiyon hastaları, mide-bağırsak hastalıkları olanlar, gut hastaları et miktarına özellikle yağlı et tüketmemeye çok dikkat etmelidirler.

    Kurbanlık hayvanın sakatatlarını kalp hastaları ve kolesterolü yüksek kişiler tüketmemelidirler. Günümüzde ağır bir öğünün ardından kalp krizi geçirme riskinin artacağı biliniyor.

    Epidemiyolojik araştırmalar yağlı et tüketimi ile beraber kan yağlarında ve ürik asit düzeyinde artış olduğunu göstermektedir.

    Buna ek olarak bayramların vazgeçilmez ikramı olan ağır hamur tatlılarının tüketiminin de artmasıyla diyabet hastalarının metabolik dengesi bozulmakta ve şekerleri yükselmektedir.

  2. 2 kişi Nur üyemize teşekkür etti:
    ♥ Sinemm ♥ (10-29-2012),Kanka (10-29-2012)

  3. #2
    Sevdaseli
    YÖNETİM
    ♥ Sinemm ♥ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    9.October.2010
    Yer
    AKDENİZ
    Mesajlar
    54.771
    Ettiği Teşekkür
    93.705
    30.908 mesaja 77.306 teşekkür aldı
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart

    Bilgiler için teşekkürler abla
    Kanka bunu beğendi






  4. ♥ Sinemm ♥ üyemize teşekkür edenler:
    Kanka (10-29-2012)

  5. #3

    Deneyimli Üye


    Sevdaseli

    Kanka - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    30.December.2009
    Yer
    gayseri
    Yaş
    43
    Mesajlar
    2.104
    Ettiği Teşekkür
    4.926
    1.699 mesaja 4.894 teşekkür aldı
    Tecrübe Puanı
    106

    Standart


    kurban eti saklanırmı yaa aaaa ne kaaa ayıppp)))))

    eti kalanlar bana özelden mesaj atsın adreside bildirsinler ben geregini yaparım arkedeşler

    yani insanlik sırf siz zahmet etmeyin etleri saklama bi dert tabu bozulmadan ne geregi var

    kanka halleder )))))

    neyse hadi içimdeki bu insanlık duygusu varya ekmegi gelirken ben alırımm))))))))))))
    Nur bunu beğendi
    Sinemde yanar dağlar bahçeler bağlar yetim
    Sensizken canım ağlar bensizken memleketim
    Özüme bir kez dokun gör nasıl birisiyim
    Aşka aşıkken bile memleket delisiyim

  6. Kanka üyemize teşekkür edenler:
    Nur (10-29-2012)

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Genel Genel

Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0