2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    Misafir İnsanlık - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    30.April.2013
    Mesajlar
    1.733
    Ettiği Teşekkür
    4.693
    1.579 mesaja 5.023 teşekkür aldı
    Tecrübe Puanı
    0

    Standart Tropikal meyveler,tropikal meyveler nelerdir,tropikal meyveler nerelerde yetişir,tropikal meyve resimleri






















































  2. #2
    Misafir İnsanlık - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    30.April.2013
    Mesajlar
    1.733
    Ettiği Teşekkür
    4.693
    1.579 mesaja 5.023 teşekkür aldı
    Tecrübe Puanı
    0

    Standart

    Tropikal meyveler
    Tropikal meyveler nelerdir,
    Tropikal meyve isimleri ve çeşitleri


    Dünyada adını bile duymadığımız yüzlerce meyve var.
    Bu egzotik meyvelerin kaçının tadına baktınız?


    Hint Ayvası-Sugar Apple
    Anavatanı Tropik Amerika bölgeleri ama aynı zamanda
    Pakistan, Hindistan ve Filipinler’de de yaygın olarak
    yetişiyor. Huni şeklinde ananasa benzeyen meyve
    20 cm çapa kadar büyüyebiliyor. Yumrulu ve sert
    kabuğunun altında meyvenin güzel kokulu eti
    bulunur. İçinde birkaç çekirdeği var ve tadı
    vanilyayı andırıyor.



    Santa Domingo Şeftalisi-Mamey
    Kısaca mamey olarak da bilinir. Güney Amerika anavatanıdır
    ve her mevsim yeşil kalabilen bir ağacı var. Buradan Asya’ya
    ve Batı Afrika’ya yayılmıştır. Florida ve Hawaii’de de bulunur.
    Aslında görünüş olarak çileğe benzeyen meyve, 40 santime
    kadar büyüyebilir. Kalın kabuğunun içinde yumuşak
    turuncu eti var ve her meyvenin bir tek çekirdek taşır.
    Meyve tatlı ve güzel kokuludur.



    Krem Elma- Cherymoya
    Dönemsel olarak yaprak döken bir bitki olarak bilinen ağaç,
    Güney Amerika’nın yüksek yamaçlarında yetişir. Yuvarlağımsı
    şekli olan meyvenin üç çeşit kabuğu olabilir. Dişli, yumrulu
    ya da ikisinin bileşimi olan kabuk şekli. Kabuğun içindeki
    kısım sulu, güzel kokulu, beyaz kremamsı bir yapıya
    sahiptir.
    Muz,mango, papaya ve ananas bileşimi bir tada sahip olduğu
    söylenir. Mark Twain 1866′da meyve için “İnsanoğluna
    sunulmuş en güzel meyve” tabirini kullanmıştır.



    Paltonia-Bacuri
    Brezilya yağmur ormanlarında ve Paraguay’da yetişen ağaç
    40 metreye kadar uzayabilir. Bacuri olarak da bilinir.
    Meyvesi portakal büyüklüğünde ve bastırıldığında sarı
    özü sızan kalın sarı bir kabuğu var. İçinde birkaç
    çekirdek bulunan meyvenin eti yapışkan bir yapıya
    sahip ve tadı ise tatlı ya da ekşi
    olabiliyor.



    Cocona
    Yine Güney Amerika’nın yüksek tepelerinde bulunan bir
    tropikal meyvedir. Küçük bir çalıda yetişen meyve, bir
    çekirdekten sadece 9 ayda tekrar meyve verebilir hale
    gelebilir. 2 ayda meyve olgunlaşır. Çilekli bir meyvedir,
    kırmızı, turuncu ya da sarı olabilir. Görüntü olarak
    domatese benzeyen meyvenin tadı domatesle
    limonun karışımına benziyor.



    Ekmekağacı- Breadfruit
    Büyük bir ağacı olan meyve dut ağacı familyasındandır.
    Filipinler ve Asya’nın güney doğusu anavatanıdır.
    Muz gibi olgunlaşınca yenebilen meyve, olgunlaşmamış
    ise pişirilip tüketilebilir. Olgun meyvesi yumuşak ve
    tatlıdır, olgunlaşmamış meyve ise sert ve nişastalıdır.
    İsmini de barındırdığı nişastadan alır. Pişirildiğinde
    taze pişmiş ekmek tadındadır.



    Duku
    Lungsat ve duku iki benzer meyvedir, tatları aynıdır.
    Bir tek farkları vardır ; lungsat’ın kabuğu latex maddesi
    içerir. Zehirli değildir, sadece meyvenin kabuğunu
    yapışkan hale getirir. Dukunun ise kabuğu yağışkan
    değildir ve soyması çok daha kolaydır. Meyvenin eti
    5 katmandan oluşur. Çekirdeklerinin bazıları acıdır.
    Çok tatlı bir meyvedir, şurubu yapılabilir ya
    da kurutulup da
    tüketilebilir.



    Safou
    Her mevsim yeşil kalan bir ağacı vardır, Afrika’nın nemli
    tropikal ormanlarından Nijerya ve Angola’ya kadar
    uzanan bölgede bulmak mümkündür. Afrika armudu
    olarak da bilinen dikdörtgen meyvenin rengi koyu
    mavi ile mor arasında değişiklik gösterir. 14 santime
    kadar uzayabilir, içindeki et yeşildir. % 48′i vücut için
    gerekli yağ asidi, amino asit, vitamin ve trigliseritten
    oluşan meyvenin Afrika’daki açlığa son verebileceği
    söyleniyor. Bir hektar alana ekilen meyveden 7-8 tona
    kadar yağ çıkarılabilir ve meyvenin tüm
    kısımları kullanılabilir.



    Jabuticaba
    Asma ağacı şeklindeki bitki Brezilya’nın güneydoğusunda
    bulunur ve ilginç bir ağaçtır. Ağacı ilginç kılan şey gövdesinde
    bulunan meyvelerdir. Önce tüm tüm ağaç gövdesini sarı
    ile beyaz çiçekler kaplar ve bu çiçekler meyveye dönüşür.
    Kalın mor kabuğunun altında yumuşak jelatinimsi eti ve
    birkaç da çekirdek vardır.Tatlı bir meyvedir, yenilebilir.
    Likör ya da şaraba da dönüştürülebilir. Ne yazık
    ki dalından kopan meyve dayanıklı değildir ve
    3-4 gün içerisinde ekşimeye başlar.



    Rambutan
    Dışarıdan bakınca tüylü çileğe benzeyen rambutan, tat
    olaraksa Liçi olarak da bilinen kral meyvesine benzer.
    Asya’nın güneydoğusuna has bir ağaçtır, ama küçük ve
    daha yabani meyveli hali Kosta Rika’da da bulunur. Oval
    şeklindedir ve genelde 10 santime kadar genişleyebilen
    meyveleri vardır. Hafif serttir ama kolayca soyulabilir. Ekşi
    ya da tatlı olabilir.



    Noni- Hint Dutu
    Hint dutu olarak da bilinen meyvenin anavatanı Asya’nın
    güneyi ve Avustralya civarları olsa da tropik bölgelerde
    yetiştirilir. Ağaç yıl boyunca meyvelerini taşır, meyveler
    olgunlaşırken çok keskin bir koku yayar. Kokusundan
    dolayı peynir meyvesi olarak da bilinir. Kötü kokusuna
    rağmen, lif, A vitamini ,protein, demir ve kalsiyum
    bakımından zengindir. Pasifik adalarında düzenli
    beslenme için ideal bir besin olarak görülür.
    Güveçte pişirilebilir ya da tuzla
    yenebilir.



    Marula
    Marula mevsimsel olarak yaprak döken bir bitkidir. Afrika’ın
    güneyinde ve doğusunda yetişir. Bantu kabilesiyle beraber
    bitki de yayılmış ve önemli bir besin kaynağı haline gelmiştir.
    Yeşil meyve olgunlaşır ve sarıya döner. İçindeki beyaz
    et çok suludur ve ayırt edici bir tada sahiptir. Ağaçtan
    kopan meyveler ekşimeye başlar. Meyveyi yiyen
    babunlar ve fillerde alkol etkisi gösterir. Amarula
    denilen çok ünlü bir likörün de anamaddesidir.



    Somonçileği- Salmonberry
    Meyvenin yetiştiği bölge Amerika’nın kuzey kıyısından başlayıp,
    Alaska ve Kaliforniya’ya kadar uzanır. Nemli ormanlarda
    ve yoğun çalılıkların arasında bulunan bir ağaçtır.
    Böğürtlene benzer ama rengi daha turuncudur.
    Çiğ olarak yenerse tatlı bir lezzeti vardır ama
    genellikle suyun, şarabını, şekerlemelerini
    veya reçellerini bulmak mümkündür.



    Salak- Yılan Meyvesi
    Yılan meyvesi olarak da bilinen salak, Endonezya’ya has bir
    palmiye türünden gelir. Palmiyenin alt kısımlarında
    meyve verir. İsmini kırmızımsı kahverengi pullu kabuğundan
    alır. Kabuğu çabuk soyulur. İçinde 3 ayrı bölüm bulunur.
    Her bir bölgede bir çekirdek bulunur ve çekirdekler
    yenmez. Hafif asitli ama tatlı bir meyvedir.



    Bael- Taş Elma
    Taş elma olarak da bilinen meyvenin anavatanı Hindistan’dır
    ama daha çok Asya’nın güneydoğusunda bulunur. Tahtamsı
    bir kabuğu olan meyvenin eti yumuşaktır. Tahtamsı kabuk
    sarı, yeşil ya da gri olabilir. Bu kabuk o kadar serttir ki
    çekiçle kırmak gerekir. İçinde ise aromatik sarı özü
    bulunur. Birden fazlaçekirdeği vardır. Bu öz taze
    yenebilir ya da kurutulabilir. Taze meyvenin
    sadece birinden, su ekleyerek 6 litre şerbet
    elde edilebilir.



    Yıldız Elma- Star Apple
    Yıldız elma Orta Amerika’nın ve alçak tepelerinde ve
    Hindistan’ın batısında yetişir. Uzaktan bakınca, her
    mevsim yeşil kalan yaprakları altın gibi görünür.
    Mor ya da beyaz tatlı kokusu olan çiçekleri vardır
    bitkinin. Meyvesi ise yuvarlak, mordur. Kalın yapışkan
    bir kabuğa sahiptir. Çok yoğun tadı olan güzel
    kokulu bir meyvedir.



    Yıldız Meyvesi- Star Fruit- Carambola
    Carambola olarak da bilinen yıldız meyvesinin anavatanı
    Filipinler’dir. Güneydoğu Asya,Asya’nın doğusu, Güney
    Amerika, Florida ve Hawaii’de yaygın olarak bulunur.
    Boyuna 5 çıkıntısı olan meyve, ortasından kesildiğinde
    yıldıza benzer. C vitamini ve antioksidan bakımından
    zengindir. Rengi olgulaştığında parlak sarıya döner.
    Mumlu kabuğu vardır ve meyvenin tüm kısımları
    yenebilir. İçi sulu, kabuğu ise gevrektir.



    Boynuzlu Kavun-Afrika salatalığı-
    Horned Melon

    Afrika salatalığı olarak da bilinen kavun, yılda bir kere meyve
    veren bir asma türüdür. Afrika anavatanıdır ama Kaliforniya,
    Avustralya, Yeni Zellanda ve Şili’de de bulunur.
    Olgunlaştığında kalın sivri kabuğu oluşur. Eti parlak
    yeşil, jöle kıvamındadır. Tadı muza benzesede de
    çekirdekleri bakımından domates ve salatalığı andırır.
    Sivri çıkıntılı kabuğu yenebilir, C vitamini ve lif
    bakımından zengindir.



    Pitaya-Ejderha Meyvesi
    Ejderha meyvesi olarak da bilinen meyve, Asya, Avustralya,
    Kuzey ve Güney Amerika’da yetişir. Kaktüs meyvesidir.
    İki çeşit pitaya vardır, ekşi olanı Amerika taraflarında
    bulunurken, tatlı olanı Asya’da bulunur. Kırmızı,
    sarı ve bir de Kosta Rika pitayaları vardır. Kırmızı
    pitayaların içi sarıdır. Sarı pitayanın içi de dışı da
    sarıdır. Kosta Rika pitayaların içi ve dışı pembemsi
    kırmızıdır. Kokusu çok güzel ve tadı kiviyi andırır.



    Tatlı Çilek- Miracle Fruit
    Batı Afrika’ya has ilginç bir çilek türüdür. Miracle olan ismi miraculin
    denen içinde bolca bulundurduğu maddeden gelir. Glikoprotein
    içerir. Meyve yendiğinde hafif tatlıdır ama saatler geçtikten
    sonra glikoprotein ortaya çıkar ve ağızdaki diğer tatların
    hepsinin yok eder ve şeker tadı ağzımızı kaplar. Üzerine
    limon yerseniz şurup tadı ortaya çıkabilir. Ani tatlı
    çıkışının sebebi, miraculin denen maddenin dildeki tat
    algılarını bozup, dilin tat yerine asidi algılaması
    olarak açıklanabilir. Tatlı algılayıcıları beyne, asit
    salgılayan tüm tatları tatlıya dönüştürmesi
    konusunda komut verir. 70′lerde meyvenin beslenmede
    kullanılması düşünülmüştür. Bu şekilde şeker
    kullanmadan meyve sayesinde yediklerimiz şekere
    dönüştürülebilir. Bu da dışarıdan alınan şeker
    miktarını düşürür. Ama ne yazık ki şeker üreten
    şirketler tarafından, bu girişime ket vuruldu.
    Son iki yıldır meyve yine popülerlik kazanmaya
    başladı. Çilekler kurutulup ihraç ediliyor. Çileği yiyenler
    bir kere çilekten yiyip diğer yedikleri her şeyde
    bu tadı alıyorlar.


    mailce.com'dan alıntıdır....

Benzer Konular

  1. Özel Meyveler, Amazing Meyveler, Egzotik Meyveler, Belkide Hiç Görmediğiniz Farklı Meyveler, Tropikal Ülkelerde Yetşen Nadir Meyveler,
    By Administrator in forum Interesting And Strange Photos , Bizarre Photos , İlginç Ve Garip Fotoğrafla
    Cevaplar: 6
    Son Mesaj: 10-29-2011, 11:16 AM
  2. Cevaplar: 4
    Son Mesaj: 10-22-2011, 12:03 AM
  3. Ananaslı pasta, Tropikal lezzetler, Ananaslı tropikal pasta tarifi, Pasta tarifleri, Tropikal pasta
    By MuammA in forum Pastry And Salad Recipes , Pasta Börek Ve Salata Tarifleri
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 12-29-2010, 09:32 PM
  4. Tropikal Bitkiler, Tropikal Bitki Resimleri, Tropical plants, tropical plant pictures, tropikal Bitki, Tropikal Bitkiler Ve Resimleri
    By Nur in forum Nature Pictures , Photos, Hard Landscape Pictures , Doğa Resimleri , Fotoğraflar , Sabit Manzara Res
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 08-29-2010, 03:39 PM
  5. Organik sebze ve meyveler, harika Sebze Ve Meyveler, sebzeler ve meyveler, sebze ve meyve resimleri
    By AYDANCA in forum Interesting And Strange Photos , Bizarre Photos , İlginç Ve Garip Fotoğrafla
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 08-13-2010, 10:14 PM

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Genel Genel

Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0