Sayfa 1/3 123 SonSon
9 sonuçtan 1 ile 4 arası
  1. #1

    Deneyimli Üye


    Sevdaseli

    amazonseren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    20.January.2010
    Mesajlar
    407
    Ettiği Teşekkür
    0
    11 mesaja 16 teşekkür aldı
    Tecrübe Puanı
    5

    Post Lekeler Nasil Çıkarılır Çok kolay, 232 Tane Pratik Bilgiler, Bayanların Dünyası, Pratik bilgiler, leke çıkarmada püf noktalar, hayatı kolaylaştıran çözümler

    LEKELER NASIL ÇIKARILIR

    1)AÇIK RENK AYAKKABILAR
    Üzerindeki lekeler benzine batirilmis bir bezle silinirse yok olurlar.

    2)AGZI DAR SISE NASIL TEMIZLENIR
    Agzi dar sise kavanoz temizlemek için biraz deterjan
    biraz su bir kasik pirinç katip çalkalayiniz.

    3)AHSAP MOBILYA BAKIMI NASIL OLUR
    TOZ ALMANIN IP UÇLARI : Toz alirken her zaman yumusak bez kullanin.
    Toz dogru alinmadigi zaman mobilyanin yüzeyini çizecektir.
    Hiçbir zaman kuru bezle toz almayiniz,
    aksi taktirde toz mobilyanin yüzeyinde mikroskobik çizikler birakacaktir.

    Mobilyanin yüzeyine esit bir biçimde sprey ******z, ama çok fazla sprey sikmamaya çalisiniz.
    Mobilyanin yüzeyini dairesel hareketlerle yumusak ve temiz bir bezle siliniz.
    Sonra güzel bir parilti için kuru bir bezle mobilyanizi kurulayin.
    Agaç vitrinler için önce bezin üstüne sprey sikin , sonra toz alin.
    Hiçbir zaman için mobilya bakimi için sabun ve su kullanmayin.
    Su mobilya cilasini bozar, agacin içine sinip yapisini bozar ,
    mobilyanin hasarlanmasina yol açar.

    4)AHSAP MOBILYA NASIL PARLATILIR
    Mobilyalarin tozunu alirken , bir parça eski yünlü bezin üzerine biraz sivi yag
    damlatip silin ve temiz bir toz beziyle parlatin.
    Ahsap esyalarinizin piril piril parladigini göreceksiniz.

    5)AHSAP MOBILYANIN DÜSMANLARI :
    Günes isigindaki ultraviole isinlar agaç cilasini bozabilir.
    Mobilyalarinizi direk günes isigindan kaçinacak sekilde düzenleyin.
    Sivi döküntüler hemen temizlenmedikleri taktirde mobilyalari bozabilir .
    Içecek bardaklarin altinda bardak altligi , vazolarin altina küçük tabak koyun.
    Sicaklik cilanin üstünde beyaz leke birakacak sekilde kimyasal degisikliklere yol açabilir.
    Sicak tabak ve kaplarin altina koruyucu pedler koyun.
    Yüksek nem seviyesi agacin sismesine yol açar.
    Alçak nem seviyeside agacin nem kaybetmesine ve küçülmesine yol açar.
    Olaganüstü degisiklikler yamulmalara çatlamalara ve kirilmalara neden olabilir.

    6)ALÇI LEKESI
    Ilik sirkeye batirilmis bir bezle silin.

    7)ALIMINYUM TEMIZLIGI NASIL YAPILIR
    Kimi zaman aliminyum kaplarimiz kirlenir ve lekelenir (özellikle bulasik makinasinda yikadiktan sonra)
    bunlarin temizligide kolaydir.
    Içinde kuzu kulagi pisirin veya süt kaynatin.
    Bozulan rengi eski haline dönecektir.
    Biraz zeytinyagi ile bir kaç damla alkolü karistirin ve
    yumusak bir bezle aliminyum kaplariniza sürün.
    Piril piril olacaktir.

    ALKOL LEKESI
    Cilali Ahsap üzerinde;
    Lekeli yerleri bir mantar tipasiyla silin veya terebentinle islatin ,
    onra parlatin.
    Masif Ahsap üzerinde;
    Eter veya benzinle temizleyebilirsiniz.
    Leke çok inatçiysa çakmak benzinini deneyiniz.

    9)ALTIN NASIL TEMIZLENIR
    Bir litre suya 15 gr. Sabun rendesi ve 100 gr. Amonyak ilave edin.
    Temizlemek istediginiz altin esyalarinizi bu karisimin içerisinde 1- 2 saat kadar birakin.
    Sonra soguk suyla çalkalayin ve bir deri parçasiyla temizleyin.

    10)AMPULLERIN TEMIZLIGI NASIL YAPILIR
    En iyi temizleyici alkoldür. Ancak ampulun yüzeyi pütürlüyse bir kesilmis sogan parçasiyla
    silin sonra nemli bir bezle temizleyin.
    Ampulü temizledikten sonra isigi yakmadan üzerine bir iki damla parfüm sürün.
    Eviniz mis gibi kokacaktir.

    11)AYAKKABIDAKI LEKELER
    SU LEKESI; Boyamadan önce vazelin sürün.
    KÜF LEKELERI; Bir bezle gliserin sürerek lekeleri silin.

    12)AYNALARA SINEK KONMASINI NASIL ÖNLERIZ
    Aynayi temizlediginiz son suya alkol katarsaniz sineklerin konmasini engellemis olursunuz.

    13)BANYO TEMIZLIGI NASIL YAPILIR
    Banyonun tertemiz olmasini istiyorsak , haftada bir kez sicak sirkeyle yikamak gerekir. Sirkeyi ateste kaynattiktan sonra banyonun içine dökerek bir bezle iyice silmek gerekir, daha sonra suyla yikanir.

    14)BAZI KIMYASALLARI NASIL TEMIN EDEBILIRIZ.
    AMONYAK = Eczanelerde satilir.
    BEYAZ ISPIRTO(Metil Alkol) = Eczanelerde ve kimyevi madde saticilarinda bulunur.
    PERKLORETILEN = Kuru temizleme sivisidir. Kuru temizlemecilerde ve kimyevi madde saticilarinda bulunur.
    POTASYUM OKSELAT = Eczanelerde veya kimyevi madde saticilarinda bulunur.

    15)BEYAZ BOYALI TAHTA KAPI VE PENCERELERIN TEMIZLIGI NASIL YAPILMALI
    Birkaç sogani iyice yumusayincaya kadar kaynatin. Biraz soguyunca temizlenecek yerlere bir bezle sürün.

    16)BEZ PABUÇLARIN TEMIZLENMESI ZOR OLUYORSA NE YAPMALI
    Pabuçlari bir yastik kilifinin içerisine koyun. Kilifin agzini kapayin ve çamasir makinasinda
    Yikayin. Yeni gibi olacaktir.

    17)BIBERON NASIL TEMIZLENIR
    Biberonun dibinde kalan süt ve mama kalintilarini temizlemek için biberonun içine biraz kagit havlu veya kagit peçete atip biraz su ilave edin ve çalkalayin. Sonuca sasiracaksiniz.

    1BILGISAYAR TEMIZLIGI NASIL YAPILIR
    Tüm fis ve kablolar çekildikten sonra bilgisayar temizleme köpükleri veya temizlik deterjanlari ile silinerek yapilmalidir. Bilgisayar içerisine sivi kaçmamasina dikkat etmeli ve temizlik bittikten yarim saat sonra çalistirilmalidir.

    19)BÖCEK ÖLÜLERI LEKE YAPMISSA
    Beyaz çamasirlar : Çamasir suyuyla yikayin.
    Renkli Kumaslar : Lekeyi ilik suyla islatin, sonra amonyakli suyla firçalayin.

    20) BULASIGIN DAHA TEMIZ OLMASI IÇIN
    Bulasik suyunuza bir kasik sirke katmakla bulasiklarinizin daha kolay ve temiz yikandigini göreceksiniz.

    21)BUZDOLABININ NEMINI ALMAK IÇIN NE YAPMALI
    Buzdolabindaki nemi almak için , dolaba içi tuz dolu bir kap konulur.

    22)BUZDOLABINIZDAKI KÖTÜ KOKULARI NASIL ÖNLERSINIZ
    Buzdolabinizdaki yiyecekler zamanla hos olmayan kokular yaratabilirler.
    Bunu önlemek için buzdolabinizin içine vanilyaya batirdiginiz pamuk koyarsaniz
    hem kötü kokuyu önlemis hemde yiyeceklerinize
    zarar verebilecek kokulari yok etmis olursunuz.

    23)CAM KIRINTILARINI TEMIZLEMEK IÇIN NE YAPMALI
    Cam kiriklarini temizlersiniz fakat kiymiklari göremezsiniz,
    bunu da temizlemek için islak pamuk kullanmaniz yeterli olur.

    24)CAM SILERKEN NELERE DIKKAT ETMELI
    Cam silerken silme suyuna tuz koyuldugunda daha kolay temizlenir ve
    daha temiz olur.

    25)CAM ÜZERINDEKI BOYA LEKELERI NASIL ÇIKARTILIR.
    Eger lekeler küçükse, bunlari jiletle kaziyarak çikartabilirsiniz.
    Daha inatçi ve büyük boya lekelerini önce alkolle islatin, sonra jiletle kaziyin.

    26)ÇAMASIRDAKI PAS LEKESI NASIL ÇIKARILIR
    Lekenin üzerine limon damlatilip ütülenir.

    27)ÇAMASIRLARIN HOS KOKMASI IÇIN NE YAPMALI
    Parfümü bitmis küçük parfüm siselerini atmaya kiyamiyorsaniz onlari çamasir dolabiniza
    koyun. Böylece çamasirlarinizin hos kokmasini saglamis olursunuz.

    2 ÇAY LEKESI NASIL ÇIKARILIR
    Pamuklu ve yünlülerde leke taze ise ilik suya batirilmis bir bezle ovulur.
    Eskimis ise ; Içine limon suyu katilmis ilik suda islatilmis bir pamuk parçasi ile silinir. Ilik
    su ile çalkalanir

    29)ÇAYDANLIKLARIN KÖTÜ KOKUSUNU GIDERMEK IÇIN NE YAPMALI
    Uzunca bir süre kullanilmayan eski çaydanliklarin kötü kokusunu gidermek için içine bir
    parça kesme seker koyun.

    30)ÇAYDANLIKTAKI KIREÇ TORTUSU NASIL ÇIKARILIR
    Çaydanliktaki kireç tortusunu çikarmak için 15 dakika kadar içerisinde sirke kaynatiniz

    31)ÇEKMECELERIN IÇERISINI BOSALTMADAN NASIL TEMIZLERIZ.
    Elektrik süpürgesinin basina çorap geçirerek temizleyebiliriz.

    32)ÇIKOLATA LEKESI NASIL ÇIKAR
    Lekeyi sabunlu soguk suyla yikayin ve gliserinli suyla silin.

    33)ÇÖP KUTUSUNUN ETRAFA KOKU YAYMASINI NASIL ÖNLERIZ
    Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat ya da kabartma tozu dökerseniz etrafa yaydigi kötü kokuyu önlemis olursunuz.

    34)DERIYI NASIL PARLATIRIZ
    Camsil deriyi parlatir.

    35)DUVAR KAGITLARI NASIL TEMIZLENIR
    Duvar kagitlarinin tozdan arinmasi için yulaf ununa batirilmis bir fanila parçasiyla silmek yeterli gelecektir. Bu islem sonucunda temizlenen yerler ayrica leke tutmayacaktir.

    36)DUVAR TEMIZLIGI NASIL YAPILMALI
    Oda duvarini temizlemek daima can ****** isler arasinda yer alir.
    Üstelik bu isin püf noktalari bilinmiyorsa;
    Odanin ortasina kaynar su dolu bir kap birakin.
    Kapi ve pencereleri iyice kapatin.
    Meydana gelecek buhar duvarlari nemlendireceginden temizlik isiniz oldukça kolaylasacaktir.

    Mutfak duvarlarinin temizligi için kullanacaginiz sabunlu suya
    bolca tuz ilave edin.
    Böylece duvarlardaki yag ve is lekelerini kolayca çikartabilirsiniz.
    Boyali duvarlarinizi iyice yikayip kuruttuktan sonra ,
    nisastali suya batirdiginiz süngerle silin.
    Böylelikle bir sonra ki temizlik islemini kolaylastirmis olursunuz.

    37) ELDEKI SOGAN VE SARIMSAK KOKUSUNU ÇIKARMAK IÇIN
    Ellerdeki sogan ve sarimsak kokusunu giderebilmek için yapilacak en iyi sey , haslanmis
    patatesle ovmaktir.

    3ELINIZE UHU YAPISTIRICI BULASIRSA NE YAPMALI
    Asetonla siliniz.

    39)ETKILI TEMIZLIK IÇIN AYNI ZAMANDA SU HUSUSLARA DIKKAT EDILMELIDIR
    •Temizligin süresi
    •Temizligin sikligi
    •Temizlik yöntemi
    •Temizlik çözeltisinin sicakligi
    •Çözeltinin kullanim süresi
    •Kullanilan temizlik maddesinin cins ve miktari
    •Kullanilan araç ve gereçler

    40)EZILMIS HALILARA NE YAPMALI
    Halilarinizin ezilmis yerlerini düzeltmek için islak bir bezle ilik ütüyü
    bu ezilmis yerlerin üzerinde gezdirin.
    Bu islemi yaparken ütüyü çok fazla bastirmamaya çalisin.
    Ezilmis olan kisimlarin diklestigini göreceksiniz. Gerekirse birazda firçalayabilirsiniz.

    41)FIRININIZA SINMIS KÖTÜ KOKULARI NASIL YOK EDERIZ
    Firininiza sinmis kötü yemek kokulari için , yemek yapmadan önce firininizin ortasina
    yarisi sirke yarisi su ile doldurulmus bir tava koyun.
    Firininizi birkaç dakika için isitin, daha
    sonra sogumaya birakin.

    43)GÖMLEK YAKASINDAKI KIRLER NASIL ÇIKAR
    Gömlek yakalarindaki kirleri çikarmak için ,gömlegi makinaya atmadan önce yaka kismina
    sabun sürüp 15 dakika bekletin.

    44)GÖZLÜK CAMLARI NASIL TEMIZLENMELI
    Gliserinle silerseniz bugulanmadigini görürsünüz.

    45)HALI TEMIZLIGINDE PÜF NOKTALAR
    Halilar dogal ve yapay olmak üzere iki farkli elyaf türünden üretilirler.
    Hali kapli alanlarin mümkün oldugunca kirlenmesinin önlenmesi ve
    koruyucu bakiminin yapilmasi gerekmektedir. Hali nemden günesten ve
    lifleri güvelerden korunmalidir.
    Disaridan içeriye kir tasinmamasi için dis girislere pas pas konulmalidir.
    Halinin günlük temizligi elektrik süpürgesiyle süpürülerek yapilir.

    Haftalik temizligi ise hali iyice süpürülüp tozu alindiktan sonra sampuanlanarak yapilir.
    Hali üzerindeki lekeler günü gününe ve mümkün oldugu kadar çabuk çikarilmalidir.
    Lekenin cinsine göre farkli temizlik maddeleri kullanilir.
    Haliyi sampuanlamadan önce üzerindeki lekeler çikarilir.
    Halinin iyi temizlenmesi açisindan bu önemlidir.
    Halilarin yilda bir veya kirlenme durumuna göre
    birkaç kere yikanarak temizlenmesi gerekmektedir.

    Haliya ilk defa uygulanacak yikama islemine baslamadan önce
    halinin yikanmaya karsi dayanakli olup olmadigi kontrol edilmelidir.
    Hali temizliginde ve sampuanlanmasinda kullanilan deterjanlar içerisinde agartici ve
    optik parlaticilarin bulunmamasina ve az köpürmesine özen gösterilmelidir.
    Halilar sampuanlandiktan sonra su çekme makinesi ya da hali yikama makinesi ile sulari alinmalidir.
    Çok kirli halilarin temizlenmesinde püskürtme emme yöntemi kullanilmalidir.
    Sicak iklimli yerlerde halilarin yünlü güveden korunmasi için temizleme isleminden sonra
    naftalinlenmesi gerekir. Halilarin temizleme süreci kisaca söyl
    Tabani jüt olanlarin jüt kismi imalati sirasinda iyi yikanmamissa çekme yapar.
    Açik renkli halilarda bazen yer yer lekeler meydana gelebilir.
    Bunun nedeni ise orta kisma konan katranin çözülmesidir.
    Bu nedenle hali yikanmadan önce kösesinden denenmelidir.
    Halilar elle veya makine ile temizlenebilir.
    Elle temizlik yikama ve silme seklinde uygulanir.
    Silme isleminde ilk olarak halinin tozu elektrik süpürgesiyle alinir.
    Daha sonra ipek hali ise tüyleri yönünde ve yüzünden benzin , trikloretilen ,
    perkroletilen gibi eriticilerden birisi ile silinir.
    Açik havada eritici tamamen uçuncaya kadar havalandirilir.
    Ipek halilarin temizliginde su kullanilmamalidir.
    Çünkü su halilarin matlasmasina ve tüylerinin yatmasina neden olur.
    Diger elyaflardan yapilmis halilarin temizliginde ise sunlara dikkat edilir;
    Önce elektrik süpürgesi ile tozlari alinir.

    Bir kovanin içerisinde hazirlanan su ve hali sampuani karisimi ile silinir.
    Silme için bez ve yumusak firça kullanilir.
    Duru su ile de silinerek sampuan veya deterjanin tamamen gitmesi saglanir.
    Durulama suyuna sirke ilavesi yapilarak halinin tüyleri parlatilir
    hali kuruduktan sonra tekrar kullanima alinir.

    Silme islemi sirasinda amonyak ve
    çamasir suyu gibi malzemelerin kullanilmasi renkleri solduracagi için sakincalidir.
    El ile temizleme islemi ise genellikle çok kirli halilara uygulanan bir islemdir.
    Halilarin elle yikanmasi sirasinda yapilan islemler sunlardir;
    Halilarin süpürülerek tozlari alinir.
    Halinin her tarafi su ile bolca islatilir.
    Yumusak bir firça ile halinin her tarafi ovulur.
    Yeterince ovalanan halinin suyu süngerle emdirilerek veya

    islak kuru bir elektrik süpürgesi ile alinir.
    Saçak ve hali yikamada ilik su kullanilmasi tercih edilir.
    Saçaklar beyaz ise çamasir suyu ile agartilmalidir.
    Daha sonra kenarlari üzerine agirlik koyarak veya yüzey üzerine tutularak kurutulur.
    Tersi durumunda hali kenarlari kivrilarak deforme olabilir.
    Sicak mevsimlerde kullanilmayan ve depolanan halilarin naftalinlenmesi gerekir.
    Parça halilar bekletilmesi sirasinda rulo yapilirsa daha iyi korunmus olur.
    Duvardan duvara halilarin sicak havalarda güvelenmemeleri için
    silme sularina naftalin katilmalidir.
    Kilimlerin temizlikleri de halilarda oldugu gibi yapilmalidir.
    Yikama ve temizlemede klorlu bilesikler renkleri bozacagi için kullanilmaz.
    Hali yikamada hali yikama makinesi, elektrikli süpürge, hali firçasi ,
    deterjana ihtiyaç vardir.
    Halilarin makine ile yikanmasi sirasinda dikkat edilecek konular söyle siralanabilir;

    *Hali önce elektrik süpürge ile süpürülür,
    zeminde kalabilecek toz ve kirler yikama sirasinda haliya geçerek temizligi zorlastirir.
    *Halilarin yikanmasinda hali yikayici deterjan kullanilmalidir.
    *Halinin kirlilik derecesine göre ¼ veya 1/20 oraninda suyla karistirilmis hali sampuani katilir.
    *Hali yikama makinesinin kirli su tankindaki köpügün olusmasini önlemek için köpük kesici kullanilir.
    *Yikama bittikten sonra hali havalandirilarak birkaç saat içinde kurutulmalidir.
    Hali yikama sirasinda sadece köpükle yikama yapan maddelerin dekullanilmasi söz konusu olabilmektedir.
    Bu sekilde emme ünitelerine gerek yoktur.
    Köpük havalandirma sirasinda uçtugundan yerine temiz bir hali birakmaktadir.
    *Halilarin temizliginden önce lekeleri çikartilmalidir.
    Piyasada kumas yüzeyler için üretilmis çok çesitli lekelerde etkili olabilecek sprey
    seklindeki ürünlerden bu amaçla yararlanilabilmektedir.

    46)HALI VE KILIMLERIN KAYMASI NASIL ÖNLENIR
    Serilen hali veya kilimin dört ayri kösesine birer ince lastik veya
    köpük sünger parçasi dikmek kafi gelecektir.

    47)HALIDA KALAN MOBILYA IZLERINDEN NASIL KURTULURUZ
    Mobilyalarin yerlerini degistirdiginizde halilarin üzerinde iz birakir
    Bu izleri yok etmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun ve erimesini bekleyin.
    Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini gezdirin. Izden eser kalmadigini göreceksiniz.

    4HALIDAKI SIGARA YANIKLARINDAN NASIL KURTULURSUNUZ
    Halidaki sigara yaniklarindan kurtulmak için yanik yerler üzerinde
    zimpara kagidiyla dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz.

    49)HALILARIN PARLAK OLMASI IÇIN NE YAPMALIDIR
    Halilarinizi hali sampuaniyla sildikten sonra durulama suyuna sirke katarak durulayin.

    50)HAMUR ISINDEN SONRA TEZGAHI NASIL TEMIZLEMELI Hamur isi yaptiktan sonra mutfak tezgahi ister istemez kirlenir, Isiniz bitince tezgahi kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahiniz kolayca temizlenecektir.

    51)KADIFE GIYSILERIN TEMIZLIGI HAKKINDA BILGI
    Kirlenmis koyu renk kadife elbise ve pantolonlarinizi tuzla temizleyebilirsiniz. Temiz bir firçayi temiz ve kuru bir tuza batirarak giysinize kuvvetle sürün.Lekeler gidecek kullanilmaktan dogan parlaklik kaybolacaktir. Ayrica eskiyipte parlayan pantolonlarinizdaki
    Bu parlakligi gidermek için ütü bezini sirkeli suyla islatin sonra çok sicak suyla ütüleyin.
    Parlakligin tamamen kayboldugunu göreceksiniz.

    52)KAHVE LEKESI NASIL ÇIKAR
    Beyaz sabunu ilik suda köpürtün. Lekeli bölgeyi bu suyla yikayip durulayin.

    53)KAHVERENGI AYAKKABILARIN TEMIZLIGI NASIL YAPILMALI
    Rengini degistirip siyaha boyamak isterseniz önce
    çig patatesle ovalayin, sonra siyah cila sürün.

    54)KAPILARINIZI CILA YAPARKEN
    Cila olmasini istemediginiz yerlere vazelin sürün,
    buralara cila tasarsa bile kuruyunca çok kolay çikarabilirsiniz.

    55)KAPTA BIRIKEN KIREÇ NASIL TEMIZLENIR
    Su kaynattiginiz kaptaki kireci temizlemeniz için kabin içine
    yumurta kabuklarini birakip kaynatin tertemiz olur.

    56)KARBONATLA NELER YAPILIR
    *Yanmis tencereyi kolayca temizlemek için , tencerenin dibini bir parmak suyla doldurun.
    3 çorba kasigi karbonat ekleyip 5 dakika kaynatin. Sonra tencereyi bulasik deterjaniyla
    yikayin.
    *2 Kasik karbonati 2 bardak sicak suda eritin. Temiz bir bezi suya batirip buzdolabinin
    içini silin. Karbonatli sicak su en inatçi kirleri hatta yüzeye yapisan yaglari bile kolayca
    çikaracaktir.
    * Rengi solan halilari karbonatli suyla silerek canlandirabilirsiniz.
    *Gümüs esyalari karbonatli suyla ovun. Ancak önce esyanin iç tarafini ovup deneyin.

    57)KIRLER
    Kirler bakteri ve mikroplarin beslenmeleri için en iyi ortami olustururlar. Kir parçaciklari çogunlukla mikroskobik büyüklüktedir. Kati, yari kati ve sivi halde bulunabilirler. Kirin materyal üzerine yapismasi;kirin cinsine, kirin büyüklügüne, ve zamana baglidir.
    Görünüs ve saglik bakimindan istenmeyen ve zararli olabilen kir çesitleri 4 sekilde guruplandirilabilir.
    1-Olusumuna göre kirler
    2-Görünüsüne göre kirler
    3-Temizlenme sekillerine göre kirler
    4-Kaynagina göre kirler

    A-OLUSUMUNA GÖRE KIRLER :
    Bu kir gurubunda kir maddesinin özelligi dikkate alinmaktadir.
    Buna göre kirler gevsek, yapiskan ve partikül seklinde guruplandirilmaktadir.
    Gevsek Kir
    Gevsek kir her çesit yüzeye yapismayan kirdir
    (Tas,Kum,Çakil, gazete kirpintilari, sigara izmariti, tahta talasi gibi)
    Temizlenmesi kolay bir gurubu olusturur.

    Temizligi için mop elektrikli süpürge ve el süpürgesinden yararlanilir.
    Yapiskan Kir
    Temiz yüzeylere yapismis her çesit elementlerdir.
    Bu tür kirler suda çözülebilen kirler(çamur,yiyecek,içecek gibi) ve
    çözücüde çözülebilen kirlerdir.(yag motor yagi, tebesir gibi)
    Kimyasal temizlik ve islak temizlikle giderilmesi mümkün olan kirlerdir.

    B- GÖRÜNÜSÜNE GÖRE KIRLER :
    urada kirli maddenin disaridan görünüsüne göre yapilan bir guruplama söz konusudur.
    Bu guruptaki kirlere toz leke ve pas örnek olarak verilebilir.
    TOZ
    Havada serbest olarak yüzen kuru kirdir.
    Her tip yüzeye konarak açiga çikar, yüzeylerin mat ve kötü görünmesine ,
    kötü kokmasina neden olur. Tozlar,sivi, buhar ve yag ile temas ederse yüzeylere yapisirlar.
    Kisa periyotlarla tozlarin silinmesi gereklidir.

    5KOYU RENK AYAKKABILAR
    Üzerlerindeki lekeleri alkole batirilmis bezle silin.
    Lekeler yok olacagi gibi ayakkabilariniz piril piril olacaktir.

    59)KRISTALLERIN PARLAMASI IÇIN NE YAPMALI
    Kristallerin isil isil parlamasi için yikadiktan sonra durulama
    sirasinda sirkeli suya batirin. Bu islem kristalleri parlatacaktir.

    60)KUMAS ÜZERINDEKI BOYA LEKELERI
    Leke henüz olusmussa , yani tazeyse en etkili temizleyici madde terebentindir.
    Leke kurumussa sabunlu suyla yikayin ve birkaç saat bu suda birakin.
    Boya iyice yumusayinca bir biçakla kaziyin, sonra terebentinle silin.

    61) KUMASTA LEKE ÇIKARICI IZI KALMAMASI IÇIN NE YAPMALI
    Bir kumasi benzin ya da baska bir leke çikarici ile
    silmeden önce oldukça tuzlu bir suyla
    silerseniz leke çikarici iz birakmaz.

    62)KÜÇÜK YANIKLAR IÇIN NE YAPMALI
    Küçük yaniklar için ; Temiz bir süngeri hafifçe islatin buzdolabinizin derin
    dondurucu bölümüne koyun .
    Yanmis yerin üzerine hafif hafif kompres yapin.

    63)LAVABOYU NASIL TEMIZLEMELI
    Lavaboyu temizlerken tuzla bastirarak silince hem iyi temizler ,
    hemde kokulari giderir.

    64)LEKE ÇIKARMA SANATI
    Yünlü pamuklu ipekli kumaslar için elinizin altinda sihirli leke çikariciyi biliyormusunuz.
    Kuru fasulyanin haslama suyu, içine tuz katilmadigi taktirde mükemmel bir temizleyicidir.

    65)LEKELER
    Leke yiyeceklerin suyun herhangi bir sivi veya
    boyanin dökülmesiyle yüzeyin renginin degismesidir.
    Kimyasal çözücülerle emici tozlarla , agarticilarla sabun ve
    su ile sentetik deterjanlarla asit alkali veya yag çözücülerle çikarilabilirler.
    Eskimis lekeler her zaman çözülmeyebilirler.
    Fakat lekenin yeni oldugu biliniyorsa su yol takip edilmelidir;
    •Emmesi için pudra
    •Çözmesi için çözücü deterjan
    •Asit veya alkali ile lekeyi çikarmak gerekir.


    66)LIMON LEKESI NASIL ÇIKAR
    Mutfak tezgahiniz mermer ise kola, sirke, kesilmis limon ,
    portakal ya da sogan gibi asit içeren her seyi tezgahtan uzak tutmalisiniz.
    Inatçi lekeler varsa amonyakli suyla silip durulayin.

    67)MAKAS VE BIÇAKLARDAKI PAS LEKESINI NASIL ÇIKARIRIZ
    Makas ve biçaklardaki pas lekesini en iyi çikarma yöntemi gazdir.
    Pas olan yeri birkaç defa gaza batirilmis bir bezle silin.
    Sonra da yünlü bir kumas parçasiyla kurulayin.

    6MANGAL IZGARANIZIN TEMIZLIGI NASIL YAPILIR
    Mangal izgaranizi temizlemek zordur. Ilikken camsille temizleyin veya
    ilikken nemli gazete kagidina sarin bir müddet sonra sertlesmis
    artiklarin yumusadigini göreceksiniz.

    69)MEYVE LEKESI NASIL ÇIKARILIR
    3 Çay kasigi karbonati 1 fincan soguk suda eriyinceye kadar karistirin ve
    lekeli bölgeye sürün.

    70)MEYVE SUYU LEKESI NASIL ÇIKAR
    Örtünüze veya elbisenize meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin,
    ilk yikamada çikacaktir.

    71)MUM LEKELERINI ÇIKARMAK IÇIN
    Masanizin üzerine damlayan mumlari çikarmak için lekenin üzerine
    neft döküp 5 dakika bekleyin, sonra nemli bir bezle siliniz.

    72)MUSLUKLARI DAHA IYI NASIL TEMIZLERIZ
    Musluklarinizi temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabi tercih edin, sonuç daha
    mükemmel olacaktir.

    73)MUTFAK DUVARLARININ TEMIZLIGI NASIL YAPILIR
    Mutfak duvarlari için kullanacaginiz suya bolca tuz ilave edin,
    böylece duvarlardaki yag ve is lekelerini kolayca çikarabilirsiniz.

    74)MUTFAK ESYALARININ ETIKETLERINI YOK ETMEK IÇIN
    Mutfak esyalarinin üzerindeki etiket izlerini yok etmek için üzerlerine
    mobilya cilasi serpip yumusak bir bezle silin.

    75)ODANIZIN MIS GIBI KOKMASINI ISTERSENIZ
    Ampulün üzerine biraz parfümünüzden ******z , ampul yandiginda mis gibi kokacaktir.

    77)PAMUKLU GIYSILERIN ÇEKMEMESI IÇIN NE YAPMALI
    Ilk yikamada bir gece soguk suyun içerisinde bekletin, sonra yikayin çekmeyecektir.

    7PANCAR LEKESI NASIL ÇIKARILIR
    Bir ekmek parçasini suyla islatin, düz bir yere yerlestirin ve
    örtünün lekeli kismini ekmek parçasinin üzerine koyun ve
    yine islatilmis bir ekmek parçasini üzerine yerlestirin.
    Ekmekler lekeyi emecektir.

    79) PARLAKLIGINI KAYBEDEN ÇELIK TENCERELER NASIL PARLATILIR
    Parlakligini kaybeden çelik tencereler isitilmis sirke ile ovulup sonra iyice durulanir, ve
    bir bez parçasiyla parlatirsaniz tencereniz piril piril olur.

    80)PARLAKLIGINI YITIRMIS SÜRAHIYE NE YAPILMALI
    Parlakligini yitirmis bir sürahiye eski parlakligini kazandirmak
    için yarisina kadar yirtilmis
    gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup siki siki sallayin.

    81)PARLAYAN KUMASLARA NE YAPILMALI
    Etek ve pantolonlarinizda parlakliklar olusuyorsa bu kisimlari
    yeni kesilmis bir patatesle iyice ovalayin kuruduktan sonra firçalayabilirsiniz.
    Parlakliktan eser kalmaz.
    82)PARMAK IZLERI HAKKINDA GENEL BILGI
    Duvarin boyasina zarar vermeden parmak izlerinden kurtulmak mümkündür.
    Izleri kesilmis patates parçasiyla ovunuz.
    Parafine buladiginiz bir bezle silerseniz parmak izlerinin çiktiklarini görürsünüz.

    83)PASLANMA
    Hava su ve yiyeceklerin yüzeyler (genellikle metaller)
    arasindaki kimyasal islem sonucu meydana gelen bir tabaka veya lekedir.
    Metale bagli olarak renk degistirir.
    Demir rengi kahverengi, bakir rengi yesil, gümüs, altin aliminyum rengi siyah renktir.
    Paslanmalar uygun bir asitle veya ovucu tozla ovmakla çikarilabilir.

    C-TEMIZLENME SEKILLERINE GÖRE KIRLER
    Bu guruplandirmada ise kirlerin yüzeylerden uzaklastirilmalarinda kullanilan yöntem
    esas alinmaktadir.
    Bu kritere göre olusan kirler sunlardir;

    SU ILE TEMIZLENEN KIRLER
    Bu kir gurubunda suyla yikanarak ya da silinerek temizlenen kaba
    kir seker yag tuz kan ve nisasta türü kirler bulunur
    Kirlerin önemli bir kismi bu gurupta yer alir.
    Kiri olusturan maddelerin çogu iyi bir yikama isleminde su yikama maddesi isi ve
    mekanik hareketin etkisiyle büyük oranda temizlenir.

    AGARTILABILEN KIRLER
    Agartilarak temizlenen boyar maddeli kirlerdir.
    Meyve çay kahve sarap kola yemek sosu gibi kirler bu guruba
    örnek olarak verilebilir. Boyar maddelerin okside edilerek parçalanmasi sonucu
    lekelerin beyazlatilmasiyla temizlenmis olur.

    ASITLERLE ÇIKAN KIRLER
    Pas kireç metal lekeleri gibi asit temizleyicilerle çikan kir gurubudur.
    Yerlesmis kalsiyum ve magnezyum tuzlarinin diger maddelerle birlesmesinden olusur.
    Bunlarin temizlenmesi ise çamasir elyafina zarar vermeyecek
    asidik maddelerle yapilan özel yikama islemi ile giderilir.

    SOLVENTLERLE ÇIKAN KIRLER
    Makine yaglari mumlar, kozmetik boya gibi kirler eritilerek çikartilabilecek kirlerdir.
    Bu kirler su ve yikama maddeleriyle çözülmeyen kirlerdir.
    Bunlarin giderilmesinde perkloretilen ,
    trikloretilen , florakarbon, ve agir benzin gibi maddeler kullanilir.
    Bu temizlik maddelerinin kapali mekanlarda kullanilmasi sakincalidir.

    ÖZEL LEKE ÇIKARTMA ISLEMI GEREKTIREN KIRLER
    Bu guruba giren kirler yikama agartma ve yardimci yikama maddeleri ve
    solventlerle çözülmeyen leke türü kirler olup ayri bir uzmanlik
    dali olan özel leke çikartma islemini gerektirir.
    Bu guruba tükenmez kalem ayakkabi boyasi ruj lekesi örnek olarak verilebilir.

    C-KAYNAGINA GÖRE KIRLER
    Burada kirlerin geldikleri kaynak dikkate alinarak guruplama yapilmaktadir.
    Bu kritere göre guruplanan kirler sunlardir;
    *Vücuttan kaynaklanan kirler(deri hücreleri,ter,cilt yaglari)
    *Çevreden atmosferden gelen kirler (toz is yakit artiklari , yemek artiklari)
    *Isyeri kosullarindan kaynaklanan kirler(hastane,ilaç,kan,yag,meyve ,çay,sarap)

    GÜNÜMÜZDE SIKÇA KARSIMIZA ÇIKAN KIR TIPLERI SUNLARDIR;
    *Çay,Kahve,Meyve suyu,mürekkep,yag gibi lekeler,
    deterjanli (alkali) bir solüsyonla yüzeyden uzaklastirilabilir.
    *Boya (sentetik) madeni yag gibi lekeler, yüzeye zarar vermeden solvent yardimiyla çikartilabilir.
    Fakat solvent çevre sagligina zararli oldugu için mekanik ovma maddeleri ile temizlik yapilabilir.
    *Kireç pas gibi reaksiyon sonucu meydana gelmis leke ve
    tortular ancak asidik solüsyonlarla ortamdan uzaklastirilir.
    *Küf mantar bakteri ve mikroorganizmalari ortam ve
    yüzeylerden uzaklastirip yok etmek ancak dezenfektan
    solüsyonlarla mümkün olmaktadir.

    84)PVC PENCERELERIN TEMIZLIK VE BAKIMI NASIL YAPILIR
    Bazi penlerde koruyucu bandin uzun süre günese maruz kalmasi nedeniyle
    profil yüzeye kaynadigi görülmektedir.
    Bu durumu ortadan kaldirmak için bantlari serin havada çikarmak gerekir,
    aksi halde 55 dereceye kadar isitilmis ince bir yagin bant
    yüzeyine sürülerek 4-5 saat bekletilip sonra çikartilmasi daha uygun olacaktir.
    PVC sistemleri çözücü veya agarticilarla temizlenmemelidir..
    '
    85)RENKLI GÖMLEKLERIN CANLI OLMASI IÇIN NE YAPMALI
    Renkli gömlekler yikanmadan önce iki saat sirkeli suda birakilirsa renkleri canli olur.

    86)RUGAN AYAKKABILAR
    Çatlamalarini önlemek için zeytinyagi veya vazelin sürün.
    Sicaklik çatlamalarina neden olacagi için serin yerde saklayin.

    87)SARARMIS MERMERLER NASIL TEMIZLENIR
    Mermerin can düsmani sicak ütü, tencere gibi esyanin üstüne konmasidir.
    Sararmis mermerler için en iyi beyazlatma yolu bol tuzlu limon suyuyla ovmaktir
    Sözünü ettigimiz eriyikle ovulan mermer durulanip pamuklu bir bezle
    parlatilirsa ilk günkü haline dönecektir.

    8SARIMSAK KOKUSU NASIL GIDERILIR
    Sarimsak yedikten sonra birkaç maydonoz yapragi çignemek kokuyu alir, eldeki sarimsak
    kokusunu gidermek için ise ellerinizi limon suyu ile ovalamaniz gerekmektedir.

    89)SATIN ALDIGINIZ PLASTIK VE
    CAM ESYALARIN ETIKETLERI ÇIKMIYORSA NE YAPMALI
    Etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletin .
    Bir bez ile ovalayip yikayin. Üzerinde hiçbir leke ve çizilme olusmayacaktir.

    90)SIRKEYLE NELER YAPILABILIR
    Sirke her türlü temizlikte yardimcidir.
    *Ellerinizdeki meyve lekelerini çikarir.
    *Ütüyü kireçten arindirir.
    *Renkli çamasirlarin rengini korur.
    *Inatçi lekeleri çikarir.
    *Giysilerdeki sigara lekesini yok eder.
    *Cildi temizler.
    *Pas lekelerini giderir.
    *Formika yüzeyleri parlatir.
    *Bakir esyalari parlatir.
    *Mutfak dolaplari ve buzdolabini temizleyip dezenfekte eder.

    92)SÜET AYAKKABILAR
    Süet ayakkabilarin dökülen tüylerini kabartmak için onlari su buharina tutun.
    Sakin islak iken firçalamayin. Iyice kuruyunca tel firçayla firçalayin.

    93)SÜRAHININ DIBI KIR TUTMUS ISE NE YAPMALI
    Sürahinizin dibi kir tutmus ise , içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayiniz,
    tertemiz olacaktir.

    94)SÜT SISELERININ TEMIZLIGI NASIL YAPILMALI
    Süt siselerinin dibini temizlemek için tuz ve sirke karisimini siseye
    ilave edip iyice karistiriniz.

    95)SARAP LEKESI NASIL ÇIKARILIR
    Oksijenli suyla tampon yapin ya da lekenin üzerini örtecek
    sekilde tuz serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yikayin.

    96)TAZE CEVIZ LEKESI NASIL ÇIKARILIR
    Taze ceviz lekesini çikarmak için eller önce bir iki dakika
    sirkeye batirilmis bir pamukla
    ovulur, sonra soguk suyla ovulur ve yikanir.

    97)TEFLON TAVADA OLUSAN LEKELER IÇIN NE YAPMALI
    Teflon tavanizda olusan lekeleri temizlemek için bir bardak suya
    iki çorba kasigi karbonat
    ve yarim su bardagi sirke karistirin.
    Bunu tavanizin içine dökün 10 dakika kaynatin.

    9TEMIZLIK MADDELERI
    ÇÖZÜCÜLER : Soda , Su, Benzin, Gazyagi, Alkol
    TEMIZLEYICILER : Sabun ve sentetik temizleyiciler (deterjan)
    OGUCULAR VE EMICILER : Tuz, Ovucu tozlar, Talk pudrasi vb.
    ALKALILER : Amonyak, Karbonat, Soda vb.
    ASITLER : Limon suyu, Sirke, Okzalik asit, Tartarik asit, Tuz ruhu
    AGARTICI VE DEZENFEKTANLAR : Hidrojen peroksit,(oksijenli su),
    Klorlu agarticilar (çamasir suyu), naftalin vb.

    99)TEMIZLIK NEDIR
    Genel temizligin bilinen 4 ana amaci vardir.
    *Yasanabilir temiz ortamlar yaratmak.
    *Mekanlari her zaman kullanima hazir hale getirmek
    *Ortamdaki yüzeylerin , kaplamalarin ömrünü uzatmak ve korumak
    *Mikroorganizmalardan arindirilmis güvenli hijyenik bir ortam yaratmak,
    bulasici hastalik ve benzerlerinin yayilmasini önlemek,
    bakteri ve mikroorganizmalarin transfer riskini sifira indirmek.
    Bir alana tam olarak temiz denilebilmesi için görünen kirlerin
    yani sira görünmeyen kirlerin de yok edilmesi gerekir.

    TEMIZLIK 5 Ana Gurupta incelenebilir;
    *Fiziksel temizlik; Yüzeylerin toz,çöp, döküntü vb.
    görünen kirlerden arinmasi.
    *Kimyasal temizlik ;Yüzeylerin temizlenmesi amaciyla
    çesitli kimyasal maddelerin kullanilmasi.
    *Bakteriyolojik temizlik;
    Gözle görülmeyen hastalik yapabilen çesitli patojen mikroorganizmalarin
    yüzeylerden temizlenmesi.
    *Osmolojik temizlik; Ortamda kokuya neden olan,
    görünen ve görünmeyen kirliliklerin giderilmesi,
    *Entomolojik temizlik; Ortamda hasere olmamasi için yapilan temizlik ve kontrol.

    100)TER LEKESI NASIL ÇIKAR
    Koltuk altlarinda olusan lekeyi beyaz saraba batirilmis bezle silin

    101)TOZ BEZLERI
    Eger toz bezleri sildiginiz yüzeye toz birakiyorsa her toz alisinizdan sonra
    durulama suyuna bir miktar gliserin koyun .

    102)TUTKAL LEKESI NASIL ÇIKARILIR
    Tutkal lekelerinizi çikarmak için sirke ile islatip bol su ile durulamalidir.

    103)TÜL PERDENIZI NASIL YIKAMALISINIZ
    Tül perdenizi asla sicak suda yikamayin.
    Çamasir makinanizin perde veya (hassas kumas)
    programini kullanin.

    104)ÜST ÜSTE KONULAN BARDAKLAR ÇIKMIYORSA NE YAPMALI
    Üst üste koydugunuz bardaklar yapisip çikmiyorsa bir legenin içerisine koyun.
    Üstteki bardagin içerisine buz koyup legenin içerisine yavas yavas sicak su koyun.
    Bardaklarin kolayca çiktigini göreceksiniz.

    105)ÜTÜ ALTLARI NASIL TEMIZLENIR
    Ütünüzün altinin piril piril olmasini istiyorsaniz temiz bir kagit parçasi ve
    biraz dis macunuyla bunu saglayabilirsiniz.
    Kagidi islatip ütünüzün altini silerseniz yanlarinida birazcik dis macunuyla ovun,
    sonra kuru bir kagitla kurulayip parlatin.

    106)ÜTÜ YAPMAYI KOLAYLASTIRMAK IÇIN NE YAPMALI
    Ütü yapmayi kolaylastirmak ve süreyi azaltmak için ütü masasinin kilifinin altina
    aliminyum folyo koyun. Sicagi geri yansitacagindan ütü yapmak daha kolay olacaktir.

    107)ÜTÜDE SARARAN ELBISELERE NE YAPMALI
    Ütüde sararan elbise hemen oksijenli suyla silinirse sararan yerler kaybolur

    10VERNIKLI AYAKKABILAR
    Süt ve limon suyu en tesirli temizlik maddesidir.

    109)YAGLI SISELER NASIL TEMIZLENIR
    Daha önce içerisinde yag durmus olan siseleri temizlemek için içerisinde sirke ile
    parça halinde kaya tuzu atilmali iyice sallanmalidir, siselerin piril piril oldugu görülecektir.

  2. #2

    Deneyimli Üye


    Sevdaseli

    amazonseren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    20.January.2010
    Mesajlar
    407
    Ettiği Teşekkür
    0
    11 mesaja 16 teşekkür aldı
    Tecrübe Puanı
    5

    Standart

    110)YENI ALDIGINIZ KAZAGIN TÜYLENMEMESI IÇIN NE YAPMALI
    Yeni aldiginiz kazagin tüylenmemesi için bir naylon torbaya koyarak 24 saat
    buzdolabinin buzlugunda bekletin, tüylenmesi önlenir.
    111)YUMURTA LEKESINI ÇIKARMAK IÇIN NE YAPMALI

    112)ZEYTINYAGI LEKESINI ÇIKARMAK IÇIN
    Zeytinyagi lekesini çikarirken bir lokma ekmek içi yuvarlanip lekenin üzerine
    gezdirilmelidir.

    113)KEK KALIPTAN ÇIKMIYORSA NE YAPMALI
    Pisirdiginiz kek kaliptan çikmiyorsa, kabin altina islak bir bez yayarak biraz

    114)BAKLIYATLARINIZIN BÖCEKLENMEMESI IÇIN NE YAPMALI
    Her türlü bakliyatin böceklenmemesi için muhafaza ettiginiz kavanoz ya da
    bez torbanin içerisine 1-2 dis sarimsak ilave ediniz.

    115)BALIGI PISIRIRKEN RENGININ GÜZEL OLMASI IÇIN NE YAPMALI
    Balik kizartma yaginin içine kirmizi biber serperseniz bu baliga degisik bir lezzet verir ve
    ayrica baligin rengi çok güzel ve parlak olur.

    116)BALIGI RAHAT KIZARTMAK IÇIN
    Baligi kizartma yapacaksaniz temizleyip iyice yikayin. Kagit havlu ile kurulayin.
    Balik islak olursa yumurta ve una bulamakta zorluk çekersiniz.
    Üstelik kizartma isleminiz zorlasir.

    117)BALIK ÇORBASI YAPARKEN NELERE DIKKAT ETMELIDIR
    Balik çorbasi yaparken , suyunun daha lezzetli olmasi için baliklari
    en az 45-60 derecede kaynatin.
    Bas ve kuyruk kisimlarinin en lezzetli yerler oldugunu unutmayiniz.

    11BALIK KOKAN TAVA NASIL TEMIZLENIR
    Limonla bir güzel ovalayin ve yikayin.

    119)BALIK KOKUSUNU ÇIKARMAK IÇIN NE YAPMALI
    Yikama suyunun içerisine bolca kahve telvesi atiniz, sonra bolca durulayiniz.

    120)BALIN SAF OLDUGUNU NASIL ANLARIZ
    Baldan bir kasik alip soguk suda ezin.
    Su beyazlasacak olursa içinde un veya nisasta var demektir.

    121)BAYAT EKMEKLERI NASIL DEGERLENDIRIRIZ
    Bayat ekmegi ince ince dilimleyip üzerine sütü gezdirin ve kizgin yagda kizartin.
    Servis tabagina ekmek dilimlerini alip üzerine dilimlenmis domates ve
    rendelenmis peynir serpistirip sicak olarak servis yapin.

    122)BISKÜVILER YUMUSAMIS ISE NE YAPMALI
    Bisküviler yumusamis ise onlari birkaç dakika firinlamak gerekir

    123)BISKÜVININ TAZE KALMASI IÇIN NE YAPMALI
    Bisküvi kutusuna ekleyeceginiz 1-2 kesme sekerle bisküvilerin
    uzun süre taze kalmasini saglayabilirsiniz.

    124)BÖREGIN KIVAMINDA PISMESI IÇIN
    Hazirladiginiz yufkali böregin kivaminda pismesini istiyorsaniz , firina koymadan önce keskin bir biçakla iri dilimler halinde kesin ve oda isisinda en az yarim saat bekletin.

    125)BÖREGIN LEZZETINI ARTTIRMAK IÇIN
    Tepside yufka böregi hazirlarken , daha leziz ve kivaminda olmasini istiyorsaniz, böregi hazirlayip pisirmeden önce buzdolabinda birkaç saat bekletin.

    126)BÖREGIN ÜZERININ KIZARMASI IÇIN NE YAPILIR
    Böregin üzerinin kizarmasi için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamissa biraz
    yogurdu bir yemek kasigi yagla karistirip sürün, güzel bir renk aldigini göreceksiniz.

    127)CEVIZLERIN KABUKLARINI KOLAYCA AÇABILMEK IÇIN NE YAPMALI
    Onlari bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin.
    Böylece içleri de dagilmayacaktir.

    12ÇATLAYAN YUMURTALARI NASIL KAYNATIRIZ
    Çatlayan yumurtalari aliminyum folyoya sararak kaynatabiliriz.

    129)ÇAY NASIL IYI DEMLENIR
    Çayi demledikten sonra en fazla 10 dakika daha kisik ateste birakin.
    Çünkü demlenen çay uzun süre kaynarsa içindeki bazi maddelerin orani degisir ve
    çayin tadi bozulur.

    130)DOMATES SALÇANIZ ÇOK EKSI ISE NE YAPMALI
    Domates salçaniz çok eksi ise içerisine bir havuç rendeleyin.
    Havuç salçanizi tatlandiracaktir.

    131)DOMATESI KOLAY SOYMAK IÇIN NE YAPMALI
    Biçagin sirtiyla kabuklar soyulacak yönün tersine sürtülür,
    veya kaynar suda bir dakika
    bekletilir.

    132)DONDURULAN BUZUN PARLAK OLMASI IÇIN NE YAPILMALI
    Buz dondururken; suyu kaynatin soguyunca buz kaliplarina koyup dondurun.
    Buzlar daha canli kristal gibi görünür. Kaynamis suda oksijen azalir,
    bu da buzun mat görünmemesini saglar.

    133)EKMEGINIZ KÜFLENIYORSA NE YAPMALI
    Ekmek dolabini 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.

    134)ETIN YUMUSAK OLMASINI ISITYORSANIZ
    Etin yumusacik olmasini istiyorsaniz, eti pisirmeden önce limon suyuna bulayip bekletin.
    Birkaç damla limon suyu ile et daha yumusak ve lezzetli olur,
    daha çabuk piser , bir diger yol ise eti yogurtla karistirmak.

    135)FIRINDA PATATESIN DAHA KOLAY PISMESI IÇIN NE YAPMALI
    Firinda patates yapmadan önce 10-15 dakika haslayin ve
    çatal ile delin, daha kolay
    pisecektir.

    136)FIRINDA TAVUGUN DAHA IYI KIZARMASI IÇIN NE YAPMALI
    Firinda tavuk kizartacaginiz zaman bir limonu ikiye bölün,
    yarisini tavugun üzerine
    bastirarak sürün, diger yarisini ise tavugun içerisine yerlestirin,
    tavugunuz nar gibi kizaracaktir.
    Ayrica 2 çorba kasigi yogurdu , sulandirilmis bir çorba kasigi salçayi ve
    birazda zeytinyagini derin bir kabin içerisinde karistirin.
    Firina koymadan önce tavugun her tarafina sürün .
    Çok daha lezzetli olacaktir.

    137)KABARIK OMLET YAPMAK IÇIN NE YAPMALI
    Kabarik omlet yapmak istiyorsaniz ,
    bir çorba kasigi suyun içerisine bir çay kasigi misir
    unu karistirin. Hazirladiginiz karisimi yumurtaya ilave edin.
    Böylece kabarik bir omlet
    yapmis olacaksiniz

    13KARNABAHAR NASIL BEYAZ OLUR
    Karnibahari pisirmeden yarim saat önce tuzlu soguk suda bekletirseniz kar gibi beyaz kalir.

    139)KARNIBAHAR PISIRIRKEN ÇIKAN KOKUYU NASIL YOK EDERIZ
    Karnibahar pisirirken eve yayilan kokudan kurtulmak için pisirme suyuna bir parça tuz ve
    iki kasik sirke ilave edip suyun üzerinde köpük olusumunu bekledikten sonra , içine
    sebzeleri atmayi deneyin. Evi saran kötü kokudan eser kalmadigini göreceksiniz.



    140)KAYNAYAN SÜTÜN DIBINE YAPISMAMASI IÇIN NE YAPMALI
    Sütü ocaga koymadan tencere soguk suyla çalkalanirsa süt kaynarken dibine tutmaz.

  3. #3

    Deneyimli Üye


    Sevdaseli

    amazonseren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    20.January.2010
    Mesajlar
    407
    Ettiği Teşekkür
    0
    11 mesaja 16 teşekkür aldı
    Tecrübe Puanı
    5

    Standart

    141)KEBAPIN LEZZETLI OLMASI IÇIN NE YAPMALI
    Kebap yapmak üzere aldiginiz etin lezzetli pismesini istiyorsaniz dogradiktan sonra üzerine pismis süt dökün, bir süre beklettikten sonra yemeginizi yapin.

    142)KEKI KOLAY ÇIKARMAK IÇIN NE YAPMALI
    Kek kalibinizin içerisine hamurunuzu dökmeden önce ortasina bir serit aliminyum folyo
    koyun. Böylece kekinizi pisirdikten sonra kolayca çikartabilirsiniz.

    143)KEKIN ÇÖKMEMESI IÇIN NE YAPMALI
    Hazirladiginiz kekin firinda pisirirken çökmemesi için hamuru kalibiyla birlikte firina
    koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.

    144)KEKIN ORTASINA MALZEME KOYMAK IÇIN NE YAPMALI
    Hazirladiginiz kekin ortasina malzeme koyacaginiz zaman biçak ile kesmenize gerek yok ,
    dikis ipligini kekin etrafina gerip dikkatlice çektiginiz zaman düzgün bir sekilde kesildigini
    göreceksiniz.

    145)KEREVIZ PISIRIRKEN KOKUSUNU NASIL ALIRIZ
    Kereviz pisirirken kokusunu almak için içine biraz lahana tursusu koyun.
    Tursu kerevizin kokusunu alacaktir.

    146)KESILMIS LIMON NASIL SAKLANIR
    Küçük bir tabaga toz seker serpin , kesik tarafi sekerin üzerine gelecek sekilde koyun
    2 hafta limon kurumadan saklanir.

    147)KIZARTMA KOKUSUNU YOK ETMEK IÇIN NE YAPMALI
    Mutfaginiza sinmis kizartma kokusunu yok etmek için izgaranin üzerine defne yapragi ,
    adaçayi yapragi ve kekik yapragi koyun.

    14 KIZARTMA KOKUSUNUN EVE YAYILMASINI ÖNLEMEK IÇIN NE
    YAPMALI
    Kizartma kokusunun tüm eve yayilmasini önlemek için yagin içerisine 1-2 dal maydonoz
    atin.

    149)KIZARTMA YAPARKEN YAGIN SIÇRAMAMASI IÇIN NE YAPMALI
    Kizartma yaparken yagin siçramamasi için bir tutam tuz atmaniz yeterlidir.

    150)KIZARTMANIN TAVAYA YAPISMASINI ÖNLEMEK IÇIN NE YAPMALI
    Yeni bir tava satin aldiginizda ilk önce içinde bir miktar sirke kaynatin. Bu islem ilerde
    kizartmalarinizin tavaya yapismasini önleyecektir

    151)KIVILER ÇOK SERT ISE NE YAPMALI
    Satin aldiginiz kiviler çok sert ve ham ise gece boyunca plastik
    bir torba içerisinde elma ve armutla saklayin.

    152)KONSERVE AÇILDIKTAN SONRA NE YAPMALI
    Konserve açildiktan sonra cam kavanozda saklanirsa daha dayanikli olur.

    153)KURU FASULYALARI DAGILMADAN PISIRMEK IÇIN NE YAPMALI
    Kuru fasulyalari dagilmadan pisirmek istiyorsaniz tuzu ve salçayi ya da
    domatesleri fasulyalar yari pistikten sonra koyun.

    154)KURU FASULYANIN IYI PISMESI IÇIN
    Kuru fasulya, kuru barbunya, nohut gibi bakliyatin iyi pismesi ve
    gazinin çikmasi için pisirmeden bir gece önce ilik suyla islatip bekletin.
    Ertesi gün suyunu degistirip 1 çay kasigi kimyon ilave edip haslayin.

    155)KURU SOGANLARI NASIL KORURUZ
    Kuru soganlari kese kagidina sardiktan sonra buzdolabinin sebze bölümünde muhafaza
    ederseniz çürüyüp bozulmasini önlemis olursunuz.

    156)KUS ÜZÜMLERINI AYIKLAMAK IÇIN NE YAPMALI
    Kus üzümlerini ayiklamak için onlari bir avuç unla ovusturunuz ve
    kalin delikli bir süzgece atiniz. Unla beraber çöplerde düser.

    157)LAHANA PISIRIRKEN KOKUSUNU NASIL YOK EDERIZ.
    Bunu önlemek için lahanayi pisireceginiz tencerenin içine biraz ekmek içi koymak yeterlidir.
    Yemege karismamasi için ekmek içlerini küçük temiz bir torba içinde koymaniz ,
    sonra alip atmaniz da size büyük kolaylik saglayacaktir.

    15LIMONDAN DAHA FAZLA SU ELDE ETMEK IÇIN NE YAPMALI
    Limonu fazla sicak olmayan bir firinda birkaç dakika bekletin.

    159)MANTARIN KARARMASI NASIL ÖNLENIR
    Mantar sotelenirken tencerenin kapagi açik olursa hem mantarlarin suyunu
    vermesi hem de kararmasi önlenir

    160)MANTARLARIN DAHA LEZZETLI OLMASI IÇIN NE YAPMALI
    Mantarlarin daha lezzetli olmasi için pisirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve
    limon suyu koyun. 5 dakika bekletin , daha sonra pisirin.

    161)MAYDONOZ VE DEREOTU NASIL SAKLANIR
    Maydonoz ve dereotunu bozulmadan saklayabilmek için yikayip,
    kagit havlu üzerinde süzülmeye birakin.
    Cam bir kavanoza koyup kapagi kapali
    olarak buzdolabinda bekletebilirsiniz.

    162)MEYVELERINIZIN TAZE KALMASI IÇIN NE YAPMALI
    Meyvelerin arasina serpistireceginiz herhangi bir türden yapraklar onlari uzun
    süre taze tutacaktir.

    163)MISIR HASLARKEN DAHA LEZZETLI OLMASI IÇIN NE YAPMALI
    Misir haslarken daha lezzetli olmasi için içerisine bir tatli kasigi seker atin.

    164)NASIL ELMA SIRKESI YAPABILIRIZ
    Soyulmus elma kabuklarini atmayin.Bir kavanoza koyun,
    üzerini kapatacak kadar kaynatip soguttugunuz suyu ilave edin.
    2 tatli kasigi toz seker koyun.
    Agzini kapattiktan sonra ilik bir yerde bir süre bekletin.
    Sirkeniz olunca süzerek kullanin.
    Bu sirke midenize zarar vermez.

    165)OMLETIN TAVAYA YAPISMAMASI IÇIN NE YAPMALI
    Hazirladiginiz omletin tavaya yapismamasi için , önce tavayi ocaga koyup iyice isitin ,
    sonra yagi döküp kizdirin, daha sonra karisimi tavaya alin ve ocagin altini kisin.

    166)PASTALARIN GEVREK OLMASI IÇIN NE YAPMALI
    Pastalarin daha gevrek olmasi için hamurun içerisine bir çay kasigi tuz atin.
    (Tatli-Tuzlu fark etmez.)

    167)PASTANIZ IÇIN PUDRA SEKERI GEREKIYORSA NE YAPMALI
    Temiz iki kagit arasina toz sekeri koyun. Isittiginiz ütüyü bu kagidin üzerinde sekerler
    un haline gelene kadar gezdirin. Pudra sekeriniz hazir olacaktir.

    16PATATES PISIRIRKEN NE YAPMALI
    Patates pisirirken suyuna bir kasik sirke konursa
    hem rengi sari kalir hem de daha lezzetli olur.

    169)PATATESIN FILIZLENMESINI ÖNLEMEK IÇIN NE YAPMALI
    Büyük miktarda patatesiniz varsa torbanin içerisine bir adet elma koyun .
    8 hafta boyunca filizlenmesini ve büzüsmesini önler.

    170)PEYNIRI KOLAY RENDELEMEK IÇIN NE YAPMALI
    15 dakika buzlukta bekletmek yeterli olacaktir.

    171)PILAVIN DAHA LEZZETLI OLMASI IÇIN NE YAPMALI
    Patlican kabuklarini soyduktan sonra içine sirke ve
    çok az zeytinyagi konmus suda bir süre
    haslayin. Daha sonra istediginiz küçüklükte dilimleyin ve
    pilav yaparken içine karistirin.

    172)PILAVIN TANE TANE OLMASI IÇIN NE YAPMALI
    Pisireceginiz pilavin tane tane ve beyaz olmasi için tencereye incecik bir dilim limon koyun.

    173)PILAVINIZI TEKRAR ISITIRKEN NE YAPMALI
    Pilavinizi tekrar isitirken bir kabin içerisine su koyup bu kabin üzerine pilav tenceresi
    koyularak isitilirsa pilav taneli kalir, tazeligini muhafaza eder.

    174)PISEN SEBZELERIN RENGINI KAYBETMEMESI IÇIN NE YAPMALI
    Pisirdiginiz sebzelerin rengini kaybetmemesi için bir kesme seker ya da limon suyu koyun.

    175)PORTAKALLARIN DAHA FAZLA SU VERMESI IÇIN
    Sikilmadan önce bir süre soguk suda bekletilen portakallar daha fazla su verir

    176)PÖRSÜMÜS YESILLIKLERI NASIL CANLANDIRIRIZ
    Tazeligi gitmis pörsümüs yesillikleri canlandirmak için ,
    2 kasik limon suyu karistirilmis buzlu su dolu kabin içine koyun,
    1 saat buzdolabinda bekletin.

  4. #4

    Deneyimli Üye


    Sevdaseli

    amazonseren - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    20.January.2010
    Mesajlar
    407
    Ettiği Teşekkür
    0
    11 mesaja 16 teşekkür aldı
    Tecrübe Puanı
    5

    Standart

    177)RAFADAN YUMURTALARIN ÇATLAMAMASI IÇIN NE YAPMALI
    Kabin içerisine fincan tabagi koyarsaniz çatlamasini önlersiniz.

    17REÇELLERDE SEKERLENMEYI ÖNLEMEK IÇIN NE YAPMALIYIZ
    Reçel yapilacak meyveleri iyice yikayip kurulayiniz.
    Karistirirken mutlaka tahta kasik
    kullanmalisiniz.
    Sekerlenmeyi önlemek için limon tuzu yerine limon suyu kullanin.
    Kavanozlara koydugunuzda iyice sogumadan ve
    üzerindeki hava kabarciklarini kagit havlu
    ile almadan kavanozun agzini kapatmayin.
    Reçellerinizi serin ve karanlik yerde saklayiniz

    179)SALÇALARIN BOZULMAMASI IÇIN NE YAPMALI
    Kullandiginiz salçalarin bozulmamasini istiyorsaniz ,
    üzerini düzleyerek biraz zeytinyagi
    ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.

    180)SARMISAGI KOLAYCA SOYMAK IÇIN NE YAPMALI
    Sarmisagi kolay soymak için kabuklariyla birlikte
    15-20 dakika sicak suda beklettikten sonra soyun.
    sarimsaklarin kolayca soyuldugu görülecektir.

    181)SARMISAGIN DAHA ÇABUK EZILMESI IÇIN NE YAPMALI
    Sarimsaklarin daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve
    buzdolabinda saklamaniz
    yeterli olacaktir.

    182)SARMISAKLARINIZI SOYDUKTAN SONRA SAKLAMAK ISTIYORSANIZ
    Sarimsaklarinizin her zaman elinizin altinda
    bulunmasini istiyorsaniz kabuklarini soyduktan sonra
    bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyagi koyarak muhafaza edebilirsiniz.
    Ayrica bu yag yemeginize salatalariniza ayri bir lezzet katacaktir.

    183)SATIN ALDIGINIZ KAHVENIN TAZE KALMASI IÇIN NE YAPMALI
    Satin aldiginiz kahvenin taze kalmasini istiyorsaniz, cam kavanoza bosaltip,
    içine 2 adet kesme seker atin.
    Agzini sikica kapatin. Kahvenizin taze kaldigini göreceksiniz.

    184)SEBZE VE MEYVELERI NASIL KORURUZ
    Sebze ve meyveleri bekletmeden tüketmek dogrusudur,
    fakat beklemesi gerekiyorsa yikayip iyice kuruladiktan sonra
    naylon torbalara alip buzdolabinin sebze bölümünde 1 ile 4 hafta arasinda saklayabilirsiniz.
    Elma , Armut ,Portakal,Limon ,Patates, Sogan uzun süre saklanabilen sebze ve
    meyvelerdir, bunlar isinin fazla olmadigi bölümlerde saklanmali .
    Patates aydinlik yerde bekletilirse çimlenmeye baslar,
    çok uzun süren çimlenmeler zehirlenmeye dahi yol açabilir,
    onun için patatesleri hava alan ,
    fakat isik görmeyen yerlerde muhafaza etmek dogru olacaktir.

    185)SEBZELERIN DAHA ETKILI TEMIZLENMESI IÇIN NE YAPMALI
    Sebzeleri tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin ,
    tuzlu su sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.

    186)SOGAN KOKUSUNUN ELINIZE SINMESINI ÖNLEMEK IÇIN
    Sogan soymaya baslamadan önce parmaklarinizi sirkeye batirirsaniz ,
    sogan kokusunun elinize sinmedigini göreceksiniz.

    187)SOGAN SOYARKEN GÖZLERIN YASARMAMASI IÇIN NE YAPMALI
    Sogani içi su dolu bir kabin içerisinde soyarsaniz gözleriniz yasarmaz.

    18SOGANIN KARARMAMASI IÇIN NE YAPMALI
    Soganlarin üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.

    189)SOSISLERIN PATLAMASINI ÖNLEMEK IÇIN
    Sosislerin patlamasini önlemek için firin ya da izgaraya koymadan önce
    soguk süte batirmaniz yeterli olacaktir.

    190)SOYULMUS PATATESLER KARARMADAN NASIL SAKLANIR
    Saklanacak kabin içerisine su , bir tutam tuz koyun.
    Buzdolabinda saklayin gerektiginde suyla yikayip kullanin.

    191)SÜTÜN BOZULMASINI NASIL ÖNLERIZ
    Süte biraz karbonat atarsaniz hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.

    192)SÜTÜN KAYNARKEN DIBE YAPISMAMASI IÇIN NE YAPMALI
    Sütü ocaga koymadan tencere soguk suyla çalkalanirsa süt kaynarken dibine yapismaz.

    193)TAVUGUN TEKRAR ISITILMASI HALINDE LEZZETINI KAYBETMEMESI
    IÇIN NE YAPMALI
    Kizarttiginiz tavugu tekrar isittiginizda lezzetini kaybetmesini istemiyorsaniz tavuk
    parçalarini bir süzgece koyun. Tencerenin içerisinde su kaynatin ve süzgeci üzerine oturtun.
    Buharda isitilan tavuk lezzetinden hiçbir sey kaybetmeyecektir.

    194)TAVUK ETININ DAHA YUMUSAK VE GÜZEL KOKULU OLMASI IÇIN
    Tavuk etinin daha yumusak ve güzel kokulu olmasi için pisirmeden önce tavugu yarim
    limon ile iyice ovalayin ve sonra tavugun üzerine ve içine rendelenmis limon kabugu
    koyunuz.

    195) TAZE BALIK NASIL ANLASILIR
    Gözleri saydam, parlak ve disa bombelidir. Eti diri ve serttir.
    Üzerine parmakla bastirdiginizda çukur kalmaz. Pullari düz sikica ,
    derisine yapisik ve parlaktir.
    Solungaçlari parlak ve kirmizi renktedir. Kuyrugu gevsekçe sallanmaz.
    Suya birakildiginda dibe çöker.

    196)TEREYAGINI KIZARTIRKEN
    Tereyagini kizartirken içine bir damla zeytinyagi eklerseniz tereyaginin yanmasini önlemis olursunuz.

    197)UNLARIN BÖCEKLENMEMESI IÇIN NE YAPMALI
    Un kavanozunun içerisine bir adet defne yapragi koyunuz.

    19YEMEGIN FAZLA YAGINI ALMAK IÇIN NE YAPMALI
    Yemegin fazla yagini almak için üzerine 2 dilim bayat ekmek yerlestirin.
    Tencerenin kapagini kapatip bir süre bekletin.

    199)YEMEGIN TUZUNU FAZLA KAÇIRIRSANIZ NE YAPMALI
    Yemeginizin tuzunu fazla kaçirirsaniz tencereye birkaç parça çig patates atin,
    fazla tuzu çekecektir.

    200)YESIL SALATA MALZEMELERINI NASIL DOGRAMALIYIZ
    Yesil salata malzemelerini elinizle koparirsaniz vitaminlerini öldürmemis olursunuz.

    201)YOGURDU NASIL SULANDIRABILIRIZ.
    Yogurdu sulandirmak için tahta kasikla üstten almak gerekir.

    202)YUMURTALARI KOLAYCA NASIL SOYARIZ
    Yumurtalari kolayca soymak için , kaynar sudan çikarildiktan hemen sonra
    soguk suyatutulup biraz bekletilir .

    203)YUMUSAMAYAN FASULYALARA NE YAPMALI
    Uzun süre pisirildigi halde yumusamayan fasulyanin içine
    yarim kahve kasigi karbonat koyun.

    204)ÇIÇEK BAKIMI NASIL YAPILIR
    Evde yetistirdiginiz çiçeklerin saglikli görünümü sizin elinizde .
    Yapraklari kaplayan tozlar çiçek sagliginin düsmanidir.
    Çünkü toz bitkinin akcigerleri sayilan yapraklarin oksijen almasini engeller günes ve
    isiktan da yararlanmasini önler.
    Bu nedenle sik sik nemli bir bezle yapraklarin tozunu alin.
    Genis yapraklarin parlak görünmesi için ,
    temiz bir bezi biraya batirip iyice sikin ve yapraklari silin.

    205)BAHÇEDEKI GÜLÜ NASIL KORURUZ
    Mart ayinin ilk günlerinde bahçenizdeki gülün kökünün yanina yaklasik 5 cm.
    derinliginde bir dis sarimsak gömerseniz gülü yaz boyunca zararli böceklerden korursunuz.

    206)BOYA FIRÇALARI SERTLESMISSE NE YAPMALI
    Kaynamis sirkeli suda bekletin yumusadigini göreceksiniz.

    207)BOYA KOKUSUNDAN RAHATSIZ OLURSANIZ NE YAPMALI
    Taze boya kokusunu yok etmek için 2 çareden faydalanmak gerekir.
    Boya kutusuna litre basina 2 çorba kasigi vanilya karistirin, veya
    boyadiginiz odaya , içinde kesik bir sogan bulunan soguk su dolu bir kap yerlestirin.
    Ekmek içiyle doldurulmus bir tabakta ayni isi görecektir.

    20BOYA KOKUSUNU NASIL ÖNLERIZ
    2 Büyük bas sogani soyup ikiye bölün suyun içine atin bunuda kokulu odaya koyun.

    209)ARI SINEK SOKMALARINA KARSI NE YAPMALI
    Ari, Sinek sokmalarina karsi ; Kesme sekeri hafifçe islatin ,
    sokulan kismin üzerine hafifçe bastirin zehiri alir ve kasinmayi sismeyi önler.

    210)BUZDOLABINIZ ARIZALANIRSA NE YAPMALI
    Buzdolabiniz bozuldu ya da artik bos yer yok. Temiz bir kovayi musluk suyu ile doldurun.
    Içine bir çorba kasigi sofra tuzu atin. Siseleri daldirin. Yeterince soguyacaktir.

    211)CAM TENCEREDE KAPAGIN BUHARLASMAMASI IÇIN
    Yemek pisirirken cam tencerede kapagin buharlasmamasi için iç yüzeyi limon kabugu ile
    silinir.

    212)CAMLARDAKI BUGU NASIL GIDERILIR
    Evlerin içi isitilinca pencere camlari terler ,
    su asagi dogru süzülerek camlari kirletir, buna mani olmak için bir bezi az
    gliserine batirarak camlara sürdügümüzde sorun ortadan kalkacaktir.

    213)ÇIÇEKLERIN DAHA UZUN ÖMÜRLÜ OLMASI IÇIN NE YAPMALI
    Satin aldiginiz çiçeklerin vazoda daha uzun süre dayanmasini ve
    güzelligini korumasini istiyorsaniz suyuna birkaç damla çamasir suyu koyunuz,
    daha uzun ömürlü olacaktir.

    214)DIRSEK VE TOPUKLARINIZIN SERTLESMESINI ISTEMIYORSANIZ
    Bir dilim limon ile ovun, böylece yumusacik olacaklardir.

    215)DUVARA ÇIVI ÇAKARKEN NE YAPMALI
    Duvariniza çivi çakacaginiz zaman isaretlediginiz yerin üzerine çapraz
    bant yapistirin. Çiviyi öyle çakin.
    Böylece duvarin alçisini çatlatmamis olacaksiniz.

    216)EMAYE KAP, TENCERE VE KEPÇE GIBI MUTFAK
    ALETLERININ EMAYESININ DÖKÜLMESI NASIL ÖNLENIR
    Emaye mutfak aletlerinin emaye kisimlarinin çatlayip dökülmesi ,
    siyah lekelerin olusmasi çirkin bir görüntüdür.
    Bu durumu önlemek için yeni alinan emaye mutfak aletini önce soguk
    su dolu bir derin tencere içerisine yerlestirerek atese koymali ve
    fokur fokur kaynatmalidir, sogumaya birakildiktan sonra kurulayip kaldirmalidir.

    217)EN IYI YEMEK HANGI TENCEREDE PISER
    En iyi yemek dibi kalin ve düz tencerede piser.

    21FERMUAR SIKISIRSA NE YAPMALI
    Fermuar sikisirsa kursun kalemle fermuar dislerinin üzerini karalayin.

    219)GÜLLERINIZ BOYNUNU BÜKERSE NE YAPMALI
    Ilk önce sicak suya sonra soguk suya batirin.

    220)KAPI VE ÇEKMECELERINIZ SÜRTÜYORSA NE YAPMAK GEREKIR
    Sürten kapi ve çekmecelere vazelin sürmek gerekir.

    221)KARINCALARI YOK ETMEK IÇIN NE YAPMALI
    Kahve telvesi kullanmaniz iyi sonuç verecektir.

    222)MANTAR KAPAKLI SISELER NASIL SAKLANIR
    Mantar kapakli siseler yatik vaziyette saklanir.

    223)MENEKSELERIN DAHA SAGLIKLI VE GÜZEL OLMASI IÇIN NE YAPMALI
    Evinizdeki menekselerin daha çok çiçek vermesini istiyorsaniz
    topragina yumurta kabuklari karistirin, böylece menekseleriniz daha saglikli ve
    daha güzel çiçek açacaktir.

    224)POLYESTER VE SENTETIK TÜLLER NASIL ASILMALI
    Polyester ve sentetik tüllerinizi makinadan çikardiktan sonra nemli nemli asin, kirisik yerler
    kendiliginden düzelecektir.

    225)SAKSINIZDAKI KURT BÖCEGI NASIL YOK EDILIR.
    Sigara küllerini saksiniza koyarsaniz yapraklardaki kurt böcek vs. yok olur.

    226)SARARAN TEFLON TAVA VE TENCERELER
    Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve
    birazda çamasir suyu koyduktan sonra atesin üzerinde kaynatin.
    Indirince de önce sicak suyla daha sonra soguk
    suyla iyice durulayin.

    227)SIGARA DUMANINI YOK ETMEK IÇIN
    Sigara dumanini yok etmek için mum yakin.

    22SARAP SISELERININ MANTARINI TEKRAR TAKMAK IÇIN NE YAPILIR
    Mantari kaynar suyun içerisine atin, tekrar takmak çok kolay olacaktir.

    229)TOPRAK ÇÖMLEK VE TENCERELERI YENI ALINCA NE YAPMALIYIZ
    Toprak çömlek ve tencereler yeni alindiklarinda küçük çatlaklar nedeniyle
    kirilma tehlikesiyle karsi karsiyadirlar.
    Bunun için kullanmadan önce ¾ ünü sirkeli sicak suyla doldurun ve
    24 saat bekletin ve soguk suyla yikayin.

    230)TUZLUKTAKI TUZUN NEMLENIP,
    TOPAKLANMAMASI IÇIN NE YAPMALI
    Tuzlugun içerisine birkaç adet pirinç tanesi atin, pirinç tuzun nemini alir.

    231)ESKI DUVAR KAGITLARINI NASIL ÇIKARIRIZ
    Duvar kagitlarinizi yenilemek istediginizde eski kagitlari çikarmak her
    zaman sorun olur. Ilik su dolu bir kaba bir miktar bulasik deterjani dökün ve
    karisima batirdiginiz süngerle duvar kagitlarini silin, kolayca çikacaklardir.

    232)SARARMAYA BASLAYAN BEYAZ GIYSILERE NE YAPMALI
    Sararmaya baslayan beyaz giysilere bir kasik oksijenli su kattiginiz
    1 litre ilik suda 1 saat bekletin





Sayfa 1/3 123 SonSon

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04-14-2010, 04:11 PM
  2. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04-14-2010, 04:09 PM
  3. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04-13-2010, 06:00 PM
  4. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 04-13-2010, 05:53 PM
  5. Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 04-13-2010, 05:50 PM

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •  

Genel Genel

Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0